De bekende top bridgedocent Rob Stravers benaderde mij (Max Rebattu Jr.) met de vraag of ik niet iets wilde doen aan het slechte imago dat bridge bij sommige Nederlanders heeft. Hij leverde mij een stukje dat ik graag plaats.
“Wat stom dat ik er nu pas aan begin! Ik dacht altijd dat ik kaarten haatte. Nooit geweten dat de spelregels juist eenvoudig zijn. Waarom wist ik niet dat dit ook een geweldig spel is voor JONGE mensen? Oh, je mag dus wél praten en lachen tijdens het spel! Ik ken geen spel waarin je je zo intensief mens kunt zijn.”
Een willekeurige greep uit de reacties van mensen die eindelijk dorsten te snuffelen aan het kaartspel ‘bridge’. Op zich is zo’n ommezwaai logisch, want als er één spel is waarover veel negatieve misverstanden rondzingen, is dat bridge.
Spel voor ‘oudjes’?
Bridge wordt inderdaad door veel ouderen gespeeld. Maar… niet omdat het juist een spel voor ouderen zou zijn, integendeel! De meeste oudere bridgers begonnen er jong aan, en wie eenmaal aan bridge begint, kan en wil niet meer stoppen. Deze zomer (red.: 2022) vindt in Nederland (Veldhoven) het Europese jeugdkampioenschap plaats, om maar wat te noemen.
Moeilijk te leren?
Deze gedachte is vooral ontstaan door een verkeerde leervolgorde in het verleden. Met de huidige opzet speel je al binnen vijf minuten een eenvoudig leuk spel. Dat telkens met een aanvulling nog leuker en boeiender wordt. Als het niet meer leuker kán, speel je bridge! Het is dan ‘alleen nog maar’ de kunst om met eenvoudige regels het onderste uit de kan te halen.
Moet je alle gespeelde kaarten onthouden?
Gelukkig niet, het moet immers wel ontspannend blijven! 99,9% van de clubspelers probeert dat niet eens. Bridge is een spel waarin het niet in de eerste plaats gaat om zoveel mogelijk weten, maar om creatief om te gaan met het weinig wát je weet.
Spel tegen verveling, eenzaamheid en ziekten als Alzheimer?
Wie kan bridgen heeft een garantie tegen verveling en eenzaamheid. Want bridge kun je op elk moment van de dag (en nacht) spelen.
In de huiskamer, op een bridgeclub en, perfect, zeker voor wie de deur niet uit kan of wil, op internet. Veel (fysieke) vriendschappen zijn ontstaan aan de virtuele bridgetafel. Ook verkleint bridge, door het actief gebruik van de hersenen, de kans op ziekten als Alzheimer.
Heeft dit spel dan geen enkel minpunt?
Jazeker, het risico is levensgroot dat je zo verslaafd raakt aan bridge, dat het ten koste gaat van andere hobby’s, of zelfs van je studie. Je zult met bridge op je agenda stevig in je schoenen moeten staan om de juiste grenzen te trekken”.
Voorproefje
Het NZ-paar speelt tegen het OW-paar. In beide spellen mag zuid de eerste kaart spelen.
De andere drie spelers hebben maar één plicht: als ze een kaart hebben in de speelsoort van de eerste kaart, moeten ze een kaart van die soort bijspelen. Met meer kaarten in die soort mogen ze kiezen. De vier gespeelde kaarten zijn ‘een slag’. De hoogste kaart in de soort van de eerste kaart wint die slag. En de speler die de slag wint, mag met de volgende slag beginnen. Hoe meer slagen een paar wint, des te beter dat is.
DIAGRAM 1
Zuid mag de eerste kaart spelen. Hoe kunnen noord en zuid vier slagen te maken?

DIAGRAM 2
Zuid mag de eerste kaart spelen. Hoe kunnen noord en zuid alle slagen winnen?

Voorkom dat ook jij veel te laat gaat genieten van al het moois dat het kaartspel ‘bridge’ meegeeft. Vraag de gratis schriftelijke beginnerscursus aan: rob.stravers128@gmail.com en/of kijk op de site van de Nederlandse Bridge Bond als je voorkeur uitgaat naar een fysieke bridgecursus”.
Ik hoop dat velen door dit pleidooi worden aangespoord om een poging te wagen.
Bron :
De Telegraaf van 4 juni 2022